CV ENGLISH 

© 


rene.eckhardt@xs4all.nl

     
     

pianist  

RENÉ ECKHARDT

RECENSIES

     

René Eckhardt studeerde aan het Conservatorium in Amsterdam bij Hans Dercksen en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Geoffrey Madge. Hij volgde colleges musicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn belangstelling gaat van Haydn tot heden.

Amerikaanse muziek. Tijdens zijn studie raakte Eckhardt geïnteresseerd in Amerikaanse muziek. Hij gaf een recital in New York tijdens het American New Music Consortium Festival, al snel gevolgd door zijn LP All American music. Voorts voerde Eckhardt John Cage’ beroemde Sonatas and Interludes for prepared piano verschillende malen uit alsmede zijn complete Music of Changes en het Concerto for prepared piano and chamber orchestra.
In 1995, na een tiental uitvoeringen op de Nederlandse podia, maakte hij een CD-opname van de monumentale First en Second (Concord) Piano Sonata van Charles Ives. Het tijdschrift Luister gaf Eckhardt een 10 voor zijn "superieure uitvoering". Deze opname is in 2009 opnieuw uitgebracht door Brilliant Classics. 
Toen het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Slatkin in 1997 voor het eerst de Fourth Symphony van Ives uitvoerde, werd Eckhardt uitgenodigd om de solopartij te spelen. Voorts was hij o.a. met Ives drie maal solist in de concertserie De Matinee. In 2004 organiseerde Eckhardt een serie concerten met de Songs of Charles Ives m.m.v. mezzosopraan Marion van den Akker en bariton Hans van Heiningen. 
  Beluister delen uit the First and Second Piano Sonata van Ives

Pianoconcerten. René Eckhardt voerde verschillende 20ste eeuwse pianoconcerten uit, waaronder het Double Concerto van Elliott Carter met het Asko Ensemble, het Piano Concerto van Lou Harrison met het Radio Symfonie Orkest, Islands van Luca Francesconi met het Asko Ensemble en Avontuur van Karel Goeyvaerts met het Orchestre Philharmonique de Liège. Hij maakte een CD-opname van het Piano Concerto van Tristan Keuris met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Lucas Vis. 

Samenwerking met componisten. Eckhardt werkte regelmatig met componisten uit de hele wereld samen om uitvoeringen van hun werken voor te bereiden. Zo werkte hij met Jonathan Harvey, Charles Wuorinen, Franco Donatoni, Mauricio Kagel en Pierre Boulez. Met deze laatste werkte hij aan diens Notations en Tweede pianosonate t.b.v. een live uitzending van deze werken voor de VPRO-televisie. Eckhardt speelt ook regelmatig werk van jonge componisten zoals Florian Maier die in 2006 het pianowerk Luciferase, Liquid music no. 1 voor piano en elektronische klanken voor hem componeerde. 

Soloprogrammas. Eckhardt bracht het complete pianowerk van Stravinsky ten gehore. Zijn tournee Tribute met werken van o.a. Olivier Messiaen, John Cage, Toru Takemitsu en Astor Piazzolla ging gepaard met de release van de CD Tribute 2000 en de uitgave van het bijbehorende boek Tien Componistenportretten in woord en beeld door Saar Roelofs. De opname van Keuris' Sonata for piano (1970) op deze CD is in 2009 opnieuw uitgebracht als onderdeel van een CD-box met de complete werken van Keuris. In zijn programma Van Haydn tot Heden bracht hij werken ten gehore van Haydn, Schumann, Stravinsky en drie nieuwe aan hem opgedragen werken van Toek Numan, Roderik de Man en Roel van Oosten. Ook voerde hij het monumentale pianowerk Arcana van Rudolf Escher uit o.a. in het Van Abbemuseum in Eindhoven. In 2012 gaf Eckhardt integrale uitvoeringen van Debussy's 24 Preludes. Voor zijn soloprogamma's met werken van Cage: zie boven

Nederlandse muziek. Eckhardt gaf regelmatig uitvoeringen van Nederlandse componisten. Zo gaf hij in 2007 een pianorecital op het Department of Music van de universiteiten in Seattle en Ellensburg (WA) in de VS, en op het Peter de Grote festival in Groningen met o.a. Anathema van Peter Schat. De CD Ton de Leeuw - Chamber Music, waarop René Eckhardt De Leeuw's pianowerk Les Adieux speelt, werd bekroond met een Edison Klassiek. 

Op uitnodiging van Muziek Centrum Nederland heeft René Eckhardt  het integrale pianowerk van Ton de Leeuw opgenomen. De dubbel-CD Ton de Leeuw - Complete Piano Solo Works is  in 2010 door Quintone uitgebracht. 

Liedbegeleider. René Eckhardt begeleidde regelmatig zangsolisten onder wie Marjanne Kweksilber, Lieuwe Visser, Marion van den Akker, Wilke te Brummelstroete, Jasperina de Jong en Anu Komsi. 

Asko|Schönberg. Van 1980 tot 2012 was René Eckhardt lid van het Asko|Schönberg. Als ensemblelid was hij tevens werkzaam als coach van jonge musici aan de Ligeti Academie. 

Het Trio. Van 1982 tot 2004 vormde hij met basklarinettist Harry Sparnaay en fluitist Harrie Starreveld Het Trio. Meer dan 180 compo- sities waaronder werken van vermaarde componisten als Franco Donatoni, Theo Loevendie en Jonathan Harvey zijn aan Het Trio opgedragen en door dit ensemble in première gebracht. In 1997 bewoog Eckhardt de Japanse componist Maki Ishii voor Het Trio, slag- werk en solisten een opera te schrijven welke in november 2000 onder de naam Tojirareta Fune in Tokyo zijn Japanse première beleefde.

Transcripties. René Eckhardt maakte transcripties:
- Voor piano: Astor Piazzolla, Milonga de Angel en Libertango
-
Voor piano, fluit en basklarinet: Maurice Ravel La Valse

Stichting Partner Productions. Eckhardt richtte in 1999 samen met Saar Roelofs Stichting Partner Productions op. De stichting bestond tot 2012.


cd's met 
KAMERMUZIEK

JONATHAN HARVEY
Sargasso 28044, 2002

FRANCO DONATONI
Etcetera KTC 1053, 1988

THEO VERBEY 
Donemus CV31, 1993

MARTIJN PADDING
OTTO KETTING e.a
NMClassics 92068,1996

GERARD BROPHY
PAOLO PEREZZANI
THEO LOEVENDIE e.a.

Attaca9161-4, 1991

WILLIAM BLAND
Bridge Records BCD 901, 1989


ROBIN DE RAAFF
Etcetera KCT 1381, 2009

 

 

 

 

 

  


recensies

"Razend knap gespeelde solopartij van René Eckhardt." 
(Biëlla Luttmer in de Volkskrant van 10 maart 2012 over het Concerto for prepared piano and chamber orchestra van John Cage)

Over de in 2010 uitgebrachte dubbel-CD Ton de Leeuw Complete Piano Solo Works:
- "Evenwicht en gaafheid - ze resoneren mee bij beluistering van de integrale opname die de Nederlandse pianist René Eckhardt maakte van De Leeuws pianomuziek." (De Groene Amsterdammer, Bas van Putten, 28-01-2010)
- “Prachtig gespeeld. In René Eckhardt heeft De Leeuws muziek een   interpreet van niveau gevonden." (Het Parool, Erik Voermans 10-03-10)
- “
Van de twee late lange stukken, mijns inziens De Leeuws beste pianowerken, [Men go their ways en Les adieux] zijn eindelijk weer voortreffelijke uitvoeringen beschikbaar." (Emanuel Overbeeke, Luister, voorjaar 2010)

“In de pianowerken van Charles Ives bleek Eckhardt’s grote liefde en respect voor deze zeer oorspronkelijk schrijvende Amerikaanse componist.” (Marjolijn Sengers, Eindhovens Dagblad) 

"Intrigrerende eigentijdse werken en een intieme, intens poëtische Papillons van Schumann." (Oene W. Nijdam, De Leeuwarder Courant)

Bij René Eckhardt zijn melancholie en eenvoud in meer dan uitstekende handen.” (Roland de Beer, de Volkskrant)

"Eckhardt bewijst dat hij met zowel de intiemere als de uitgesproken ingewikkelde muziek heel goed uit de voeten kan." (Eric Voermans, Het Parool)

"Samen vormen de CD Tribute 2000 van René Eckhardt en het boek Tien Componistenportretten in woord en beeld van Saar Roelofs een mini-vademecum van de naoorlogse muziek voor zowel de beginnende als de gevorderde muziekliefhebber." (Thea Derks, De Muze van het Museumplein)

"Eckhardt speelt met een virtuositeit en een rustige zelfverzekerdheid die zijn persoon als solist niet op de voorgrond dringen." (Ine van Bavel, De Gelderlander)

"Pianist René Eckhardt excelleerde zowel uitvoeringstechnisch als wat betreft zijn visie op de programmering." (Siert Hoeksema, Het Brabants Dagblad)

"Een vertolking die het publiek twintig minuten in ademloze spanning en bewondering liet." (Ralph Degens,Trouw)

“Eckhardt liet horen dat analytische precisie en het ontsluieren van spirituele dimensies elkaar niet uitsluiten.” (Frits van der Waa, de Volkskrant)

"Zo klinkt moderne muziek heerlijk!" (Oberöstereichisce Nachrichte)

'Pianist René Eckhardt gaf een sublieme vertolking." (The Houston Post)


 

CV ENGLISH 

©


rene.eckhardt@xs4all.nl