Inleiding over 
Debussy's Préludes
door René Eckhardt

CV René Eckhardt

copyright

 

 

 

 


Boek 1, Prélude nr. 5

Les  collines d'Anacapri
(De heuvels van Anacapri)

Les collines d'Anacapri verklankt een uitbundig Italiaans straatfeest. Wat de directe aanleiding voor de titel vormde, is niet bekend.

Anacapri is een Italiaans stadje nabij Napels op het eiland Capri dat beroemd is wegens zijn schoonheid en sprankelende atmosfeer. Op achttienjarige leeftijd bezocht Debussy Napels. In de bronnen wordt niet vermeld of hij ook op Capri is geweest. Mogelijk heeft hij verhalen over Anacapri van de schrijver Axel Munthe gelezen. Er wordt ook wel beweerd dat het etiket van een fles wijn hem tot deze muziek inspireerde. Wie weet, bracht de combinatie van boek en wijn hem wel tot deze spectaculaire prelude die qua karakter hemelsbreed verschilt van de vorige en volgende prelude. 

De zeer zachte begintonen suggereren klokken in de verte. Ze doen denken aan de eerste maten van Liszt's Les Cloches de Genève uit diens Années de pèlerinage. Na de introductie barst het feest los. Hoofdbestanddeel vormt de tarantella (een wervelende dans in 6/8 maat), onderbroken door een teder volksliedje 'alla napolitana'. Voor de slotpassage schiet de omvang van het klavier haast te kort wanneer de componist de muziek met een raketachtig arpeggio - 'lumineux' ( 'lichtgevend') noteert Debussy hier - naar de hoogste regionen voert.

 

Bronnen

 

 
  >>> volgende: Des pas sur la neige (Voetstappen in de sneeuw) 

Voor alle 24 Préludes: zie inleiding